Postav geologije

Geološki postav

Završetkom projekcije u 3D dvorani ulazi se u postav geologije kroz koji saznajemo kako se razvijao život na zemlji od prajuhe do prvih biljaka i životinja sve do vladavine dinosaura i pojave čovjeka. Kako je izgledao Papuk u vrijeme karbonskih močvara ili u vrijeme dok su oceanima vladali čudnovati amoniti? Zid evolucije čuva i fosile koji su pronađeni na Papuku te prate priču o geološkim razdobljima.

U postavu geologije saznajemo zašto je Papuk geološki najraznolikije područje Hrvatske. Na interaktivnoj geološkoj karti Papuka nalazimo metamorfne stijene nastale prije oko 440 milijuna godina duboko u unutrašnjosti Zemlje te sedimentne stijene, taložene u morima i jezerima koje često sadrže fosile i dolazimo sve do sedre koja je nastala prije „samo“ par tisuća godina.

Znate li gdje i kako nastaju potresi i vulkani i erupcije vulkana? Zašto je Zemlja neprestano u pokretu?
Zemlja je u svojoj unutrašnjosti rastaljena masa, a čvrsta ovojnica izgrađena od stijena na površini naziva se litosfera. Na mjestima gdje se litosferne ploče stvaraju, razilaze ili sudaraju nastaju vulkani i potresi. U Geo info centru imate priliku inicirati vlastiti potres nakon čega saznajete koje su to opasnosti i posljedice koje donosi ta prirodna nepogoda.

U postavu geologije uz pomoć VR naočala imate priliku biti dio virtualne stvarnosti miocena, najzanimljivijeg geološkog razdoblja Papuka – to je vrijeme Panonskog mora. Dok na dnu Panonskog mora budete istraživali koraljne grebene u sjeni morskih dubina možda se prikrade koji kit, dupin i veliki dvadesetmetarski megalodon – predak morskog psa! Na obalama slatkovodnog jezera prije 16 milijuna godina hodali su neobični miocenski slonovi, nosorozi i veliki biljojedi chalicoteriumi. Dok budete šetali tim obalama kroz virtualnu stvarnost uz krdo antilopa može vam se prišuljati i miocenska mačka machairodus…

“ZNANOST NA SFERI”
Koliko poznajemo Plavi planet?

Geo info centar dio je zajednice institucija i muzeja diljem svijeta koje korste Science On a Sphere® (SOS) – sustav globalnog prikaza koji koristi prilagođeni softver, računala i videoprojektore za prikaz planetarnih podataka (i puno više od toga!) na ogromnom animiranom globusu – Zemljinoj kugli.
Science On a Sphere® (SOS) razvijen je od strane NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, U.S. Department od Commerce) kao edukativan alat, namijenjen djeci i odraslima, koji na zanimljiv način približava znanost o Zemljinom sustavu. Uz pomoć animiranih slika na sferi je moguće prikazati klimatske promjene i temperature, atmosferske oluje ili složene ekološke procese poput emisije CO2 u svim krajevima svijeta i još mnogo toga.Sfera ima razne mogućnosti prezenatacija i prikaza, ali je osnovna zadaća prenijeti iskustvo, znanje i poznate podatke o okolišu kako bi što bolje razumjeli procese i promjene na Plavom planetu – promjene kojih smo i sami dio.
Sustav Science On a Sphere® (SOS) postavljen je kao izložak u više od 177 znanstavenih centara i muzeja diljem svijeta dok je u Hrvatskoj jedina takava „znanost na sferi“ dostupna upravo u Geo info centru!
Više o Science On a Sphere®, svim lokacijama na kojima se koristi i svim mogućnostima koje pruža saznajte na službenim web stranicama https://sos.noaa.gov/

Zanimljivosti