Postav kulturno-povijesne baštine

Kulturno-povijesna baština

Kako je izgledao život čovjeka na Papuku prije nekoliko stotina ili nekoliko tisuća godina? Kroz postav kulturno povijesne baštine upoznajemo se sa životom čovjeka u vremenima kad je jedini način opstanka bio naučiti živjeti u skladu s prirodom, koristeći sirovine iz prirode.

Kulturno povijesna baština Papuka ispričana je kroz sirovine koje su te zajednice iskorištavale. Zanima vas kako se obrađivao kamen u prapovijesti, u svojim početcima ili koji su to keramički predmeti koje arheolozi otkopaju na lokalitetima? Kroz priču o kamenom i metalnim dobima kroz stvarne artefakte upoznajemo i njihovo korištenje. Kako je izgledao život na Papuku u starijem željeznom dobu u vrijeme halštatske kulture? Papuk je bio jedno od područja gdje je živjela ratnička aristoracija – halštatski konjanici ratnici koji su ostavili tumule s mnoštvom zanimljivih predmeta u tim grobnim humcima.

Što donosi srednji vijek na Papuku? Najvidljiviji ostaci tog velikog razdoblja su utvrde – srednjovjekovni gradovi plemića koji okružuju obronke Papuka. Najveća kontinentalna srednjovjekovna utvrda Slavonije nalazi se upravo na Papuku – to je Ružica grad kod Orahovice, a zavirite li kroz prozor Geo info centra vidjet ćete kamene ostatke Starog grada Voćina.

Sve panele prati zid civilizacija gdje usporedno vidimo što se događalo na prostoru Hrvatske i svijeta. Dok na Papuku imamo nalaze kalupa za izradu brončanih sjekira na obalama Dunava izrađuje se poznata „vučedolska golubica“, a u Gizi se grade piramide. U postavu kulturno povijesne baštine ne nedostaje interaktivnosti – kroz razne videe, simulacije lokaliteta i igre za svako povijesno razdoblje kroz igru učite za 5+, saznajete dodatno o svakom razdoblju i njihovim zanimljivim pričama.

Zanimljivosti